Vicenç Muñoz

Vicenç Muñoz és l'hereu de la família Muñoz-Casanova, una família santboiana d'emprenedors que amb el pas dels anys s'ha anat consolidant com un dels referents indiscutibles a la zona del Baix Llobregat i el Barcelonès. Però Vicenç, a l'igual que el seu pare, abans que emprenedor i empresari d'èxit, és persona. Una persona apassionada a qui agrada involucrar-se en el teixit social i esportiu de la seva ciutat natal: Sant Boi.

En aquesta entrevista Vicenç ens explica les motivacions que el fan avançar per anar més lluny en el seu somni del Grup T-Automoció i ens parla de la seva visió particular sobre el futur econòmic de Sant Boi.

Sabem que des de molt jove vas treballar amb el Paco. Quina és la relació que s'estableix entre pare i fill quan es passen tantes hores compartint vincle familiar i laboral?

Per al qui no ho sàpiga el Paco, com bé dius, era el meu pare. Doncs què t'he de dir, la relació entre pares i fills que comparteixen feina, de vegades no és gens fàcil però en el meu cas va ser una relació molt intensa, bonica, engrescadora, apassionant i, sobretot, una relació de gran respecte. Quan passes tantes hores al costat del pare, aprens d'ell i, amb el pas dels anys, finalment acabes agafant el relleu. Vulguis o no, sempre estàs en deute. Tot i així, és molt difícil d'explicar, s'ha de viure. Es barreja l'amistat, la companyonia i l'estima.

El sector de l'automoció des que es va crear el primer vehicle de combustió interna el 1885 ha patit diverses crisis. Com se supera una crisi?
No existeix la recepta magistral que serveixi per superar totes les crisis, però com a mínim has de creure en el que fas reinvertint en el negoci i fent-lo fort. Amb això tens molt guanyat, després has de buscar possibilitats que, tot i que costen molt de trobar, existeixen.

¿Quina és la clau de l'èxit en la gestió d'un equip de personal com el vostre?
Puc assegurar-te que no és gens fàcil. Però el que sempre he tingut molt clar és que necessites persones properes que t'ajudin a fer realitat el somni.

Has de demostrar la teva capacitat de lideratge i motivació i fer que aquestes característiques flueixin des de dalt cap a baix. Resumint-ho molt ràpidament: has de saber seleccionar, apreciar l'equip que tens, distribuir tasques i, sobretot com a líder del projecte, proporcionar els recursos materials, econòmics i humans perquè el desenvolupament de la feina sigui eficient i còmode per al treballador.

¿Per què heu apostat per l'estructura de marques de què disposeu actualment? Marques italianes, coreanes, japoneses i recentment Opel.
Com deia abans, nosaltres ens vam plantejar créixer amb l’època de crisi, buscant altres marques. El criteri ha estat buscar primeres marques que ofereixen total garantia. Marques que estan invertint continuadament en innovació.

Què significa fer créixer un projecte com el vostre?
Invertir! Com a qualsevol sector, has de reinvertir continuadament en noves tecnologies, formació contínua i has d'anar adequant les instal·lacions a les noves necessitats de la gent i de l'entorn. Recentment hem obert unes noves instal·lacions per a la marca Opel a Sant Boi per oferir un espai ampli i còmode d'exposició i tallers.

I ara, quin és el següent pas? Orientació cap al vehicle elèctric? Vehicles intel·ligents?
Evidentment, tot està canviant a un ritme exponencial i el sector de l’automoció n’és un clar exemple. En poc temps aquestes tecnologies aniran implantant-se però no només les tecnologies sinó també la manera com gaudirem dels vehicles. Avui els vehicles 100% elèctrics tenen encara unes limitacions d’ús, però en canvi és el vehicle ideal per moure’s per la ciutat i per al que anomenem el car sharing o ús temporal de vehicles de lloguer per períodes curts de temps (1 hora). Estan apareixent fórmules per gaudir d’un vehicle sense comprar-lo.

Sabem que ets una persona que se sent molt santboiana. ¿Quin és el futur industrial i comercial de Sant Boi?
Sant Boi té una ubicació privilegiada. A prop de Barcelona i de l’aeroport. Només per això ja disposa d'un gran potencial. Si som capaços d’adequar les nostres infraestructures ens pot arribar a donar molt rendiment econòmic i social.

¿Quin consell li donaries a un futur empresari que comença ara el seu camí?
Estem vivint en un món globalitzat i complex. El consell que puc oferir és que abans d'encetar qualsevol projecte l'emprenedor sigui conscient d'aquest fet. I al parlar de món globalitzat no em refereixo a relacions entre països llunyans. La globalització comarcal o intercomarcal també és un fet. Fa 50 anys la gran majoria de compradors pensaven en compra de proximitat i local. Ara quan pensem en compres de producte o serveis la distància ja no és un impediment. Tenim moltes opcions: comprar dins de la nostra ciutat, a la comarca o mitjançant Internet. Tot això determinarà l'abast i les possibilitats d'èxit o fracàs del nou projecte.
Turycar, S.A.
Ctra. Sta Creu de Calafell, 67 - Sant Boi
Tel.93 652 11 11
www.turycar.com


Més noticies