Claudi Beltran. "La il·lusió i les ganes de millorar ens fan avançar"

Claudi Beltran és un comerciant de Sant Boi, que va néixer a Besiers (França) i que va arribar a Sant Boi amb els seus pares l’any 1965. Des de ben petit ha après a estimar el comerç local i els lligams que propicia amb el veïnat més proper. Evidentment quan ens referim a proximitat, les coses eren molt diferents fa cinquanta anys perquè la proximitat es traduïa en un radi de 300 m. Actualment i amb el desenvolupament demogràfic i urbanístic de la ciutat, parlar de proximitat és parlar de diversos quilòmetres a la rodona. Però al cap i a la fi, proximitat; més extensa però amb un veïnat que busca el que tots demanem: atenció personalitzada.

L'aventura d'en Claudi va començar juntament amb el seu germà i la seva cunyada un 15 de novembre de l'any 1991. Per a ells el món del comerç no era res nou. Els seus pares ja tenien una bodega a La Farola de Sant Boi i, vulguis o no, tot i que el ram que havien escollit era un altre, coneixien l’estructura que ha de mantenir un petit comerç local.

Però des d'aleshores, els temps han canviat i molt. Els hàbits de compra, també. I aquests han obligat el comerç local a professionalitzar-se per assolir una gestió del negoci molt diferent. Molt més acurada i orientada al client i als amics del barri.

Com ell diu: “Ara mateix, és del tot necessari conèixer molt bé les inquietuds del client i saber el que estan buscant. D'alguna manera has de fer un esforç encara més important en destil·lar les teves compres de mercaderia per portar a casa teva allò que veritablement els agrada”. I això és el que van fer en la segona etapa de desenvolupament del nou Xamfrà coincidint amb la incorporació de la Laura, la seva dona, i l’obertura de VainillaBliss, un nou concepte de moda femenina, que, gràcies a tot l’equip, han pogut consolidar.

Cap a on ha evolucionat la venda del petit comerç en aquests 25 anys?
Han aparegut grans cadenes, centres comercials a dojo, venda en línia, etc., però el petit comerç manté la seva parcel·la o nínxol de mercat.

Tot i que avui dia el comprador està disposat a comprar 365 dies l'any durant 24 hores, el petit comerciant si més no s'ha convertit en un amic a qui confiar les compres de diari en tots els sentits. Això s'anomena confiança i proximitat. Però no hem d'abaixar la guàrdia. Hem de mantenir els nostres aparadors actualitzats, macos, amb novetats i encertats en tendència i demanda dels nostres amics. Missatges positius i espais agradables per acollir el client.

Mai hauríem d'oblidar, tots plegats, que el petit comerç, el que trobem sota casa nostra, fomenta la cohesió social, les relacions interpersonals i és el que dona vida a la ciutat on vivim. Una ciutat sense comerç es converteix en una ciutat dormitori més pròxima en aparença a un cementiri amb carrers en silenci i mancats de vida. I això, estic plenament convençut que no és el que vol cap ciutadà de Sant Boi.

Actualment tu tens la presidència de la nova associació de comerç Sant Boi Comerç. Fes-nos cinc cèntims d'aquesta nova etapa d'associacionisme a Sant Boi.
Sant Boi Comerç neix per donar resposta a una necessitat molt concreta que és unir esforços comercials sota un mateix paraigua en benefici de tothom. Aprofito ara per agrair públicament la tasca desenvolupada per la Mari Carme Casanoves, expresidenta de l'Associació El carrer, i el Josep Maria Puig, de Sant Boi una Gran Botiga, les dues associacions que han donat pas a Sant Boi Comerç, per integrar tot el comerç en una sola plataforma. Aquesta ha estat una decisió molt encertada per aconseguir caminar tots de la mà en una mateixa direcció. I això és el que estem fent tot l'equip en cap de la nova Associació: Joan Ros, Eduard Alacid, Francesc Sancho, Raquel Boronat i Ana Victòria Trinidad. Ens hem marcat un objectiu en el Pla 2020 que inclou desenvolupar accions urbanístiques de millora a l'espai comercial amb el suport de l'Ajuntament de Sant Boi, a la vegada que accions de promoció i comunicació dels nostres valors diferencials, aquells que ens fan diferents i únics al territori.

Recentment s'han iniciat les obres de millora del carrer Lluís Pascual Roca, precisament per demostrar que tot això va endavant i deixar palesa la nostra aposta per tenir un espai comercial referent al Baix Llobregat.  I des d'un punt de vista subjectiu i personal, quin és el teu parer sobre el futur del comerç local a Sant Boi?
Optimisme! I no estic somniant. Mantenint els peus al terra, estic plenament convençut que la unió fa la força i que la gent està prenent consciència que una ciutat sense comerç no és una ciutat agradable per viure-hi.

Tot i així, nosaltres, els comerciants, hem de posar tota la carn a la graella per innovar i gestionar adequadament els nostres negocis amb l'única finalitat de poder oferir el millor de nosaltres i dels nostres productes i serveis a tots el ciutadans de Sant Boi. 

Els ciutadans de Sant Boi s'ho mereixen!


Més noticies