Carmen i Victor. El temps és or. Intercanviem-ho

El temps és el ben més preuat del que disposem els éssers humans, i Victor Lluna i Carmen Cruz són perfectament coneixedors i conscients d’aquest fet. Precisament per això tots dos pertanyen a un Banc del Temps. Però estem segurs que molts de vosaltres encara desconeixeu en què consisteix aquest curiós banc.

Ara us ho anem a explicar a través de l'experiència d'aquests dos amics.

Un Banc de Temps és senzillament un sistema d'intercanvi de serveis per temps. Dins d'aquest banc, la unitat d'intercanvi no és la moneda que fem servir per comprar productes o serveis, en el nostre cas euros. Al Banc del Temps s'utilitza una mesura de temps, per exemple una hora de feina.

En un Banc de Temps s'intercanvien habilitats dels membres que pertanyen al banc però sense usar els diners tradicionals com a contraprestació. Únicament es comptabilitzen les hores del servei realitzat i rebut.

Podríem afirmar que un Banc del Temps és una eina amb la qual un grup de persones crea una alternativa econòmica social per repetir milers i milers d'intercanvis, amb el principi d'igualtat i justícia, on l'única moneda de canvi és el nostre temps.

Els bancs del temps representen una aplicació concreta de l'ús del temps com a unitat de moneda – una pràctica antiga que ha existit des d'almenys el segle XVIII. La presència dels BDT estructurats de la forma contemporània s'origina en els anys vuitanta del segle XX, i la seva presència per tot el món ha explotat en els últims anys, en gran mesura com a resultat de la greu recessió econòmica en la qual ens trobem immersos. Així, els bancs del temps estalvien diners per als usuaris. En situacions en què les persones no tenen diners suficients, ells poden evitar gastar diners en substituir el seu temps en forma de treball.

El propòsit principal dels bancs del temps és restaurar la infraestructura social, particularment rellevant durant les seqüeles d'una crisi financera. Els BDT ho aconsegueixen promovent i desenvolupant el nivell d'interaccions socials dins de les seves comunitats, suplint la falta de serveis públics oficials.

Però per acabar d'entendre-ho, el millor és que us mostrem l'exemple del Víctor o el de la Carmen.

Víctor és ambientòleg especialista en el desenvolupament de projectes mediambientals i disposa de nombrosos coneixements relacionats amb la botànica, la recuperació de residus, etc. Ell posa a la disposició de la comunitat aquests i d’altres coneixements susceptibles de ser utilitzats per altres membres que necessitin d’aquests.

Carmen, farmacèutica retirada és posseïdora de coneixements relacionats amb la que va ser la seva professió i a més és una gran aficionada a la cuina i la rebosteria.

A partir d'aquesta premissa, un bon dia, a Víctor li sorgeix la necessitat de preparar un gran pastís d'aniversari per a un dels seus amics i decideix contractar els coneixements de Carmen. Senzill! Contacta amb ella acorden el dia per a la preparació del pastís, ell compra els ingredients que li suggereix Carmen i Carmen li prepara el pastís en un parell d'hores. Víctor ha aconseguit el seu objectiu: Un flamant pastís artesà. I Carmen un taló de 2 hores de temps que li expedeix Víctor, perquè les pugui intercanviar amb qualsevol dels membres del Banc del temps quan necessiti serveis extra per a ella.

Víctor i Carmen pertanyen al Banc del Temps de Sant Boi i tots dos podríem dir que formen part de la generació de fundadors de la iniciativa a Sant Boi, però a la comarca del Baix existeixen diversos bancs del temps com són els de Gavà (Batega), el del Prat, Cornellà, Pont del Dimoni,… Víctor ens mostra el seu carnet de soci número 7 i Carmen ostenta el número 30. Però en l'actualitat són més de 100 les persones que a Sant Boi han volgut formar part d'aquesta iniciativa, en la qual podem trobar especialistes en informàtica, massatgistes, cuiners, professors, modistes, jardiners, pintors, lampistas, conductors, assistents socials i molts més.

Aquest any serà el cinquè de funcionament del Banc del Temps de Sant Boi i la seva organització interna és la d'una associació ciutadana sense ànim de lucre regida per una junta directiva escollida democràticament. Una iniciativa que acumula gairebé 600 intercanvis realitzats en aquests darrers anys i més de 130 col·laboracions.

Imaginem que molts de vosaltres, arribat aquest punt, ja estareu afirmant i us preguntareu… Això mola! però,… Què cal fer per pertànyer a aquest Banc tan “Guay”?

Víctor i Carmen ens ho han explicat:
1.- Ser major d'edat. Això significa tenir més de 18 anys.
2.- Tenir coneixements que oferir
3.- Concertar una reunió amb la secretaria del Banc del Temps de Sant Boi, perquè us assessorin àmpliament i formalitzar la vostra incorporació rebent el carnet de soci i 10 hores de regal per poder utilitzar lliurement amb l'oferta de serveis del Banc.

Senzill veritat?
Doncs ara, per contactar amb el Banc del Temps de Sant Boi podeu fer-ho a través de la seva pàgina web o facebook: www.bancdeltempssantboi.marianao.net - @bancdeltempssantboi


Més noticies