Joan Torras. Des del segle XIX, cultivant, amb cavalls, espàrrecs a Gavà

Joan Torras és un gavanenc arrelat a la seva ciutat durant generacions des del segle XV. Però en Joan podríem dir que és un pagès atípic del nostre temps.

A l'entrevista ens va confessar que desenvolupa l'agricultura mogut més per una necessitat vital que no pas pel negoci que se’n pugui desprendre. De fet és la seva feina de fisioterapeuta, ergònom i nutricionista la que li permet viure i fer front a les despeses que tots els mortals tenim en aquesta beneïda societat.

Potser és aquesta visió i l'estima per la natura i el camp els que han fet que en Joan destini els seu temps dels matins a conrear espàrrecs, faves, patates, préssecs i d'altres hortalisses als camps de la família amb ajuda dels seus dos cavalls.

I és que la seva afició pels cavalls ve de quan era molt petit. Un bon dia va trencar la guardiola per recuperar 25 pessetes que li demanava un pagès a canvi del seu cavall. El problema va arribar en conèixer la negativa dels pares que fiqués el cavall a la seva habitació, ja que a casa no disposaven de lloc per acollir l'animal. Així que va haver d'esperar a fer el servei militar a les unitats de muntanya per poder gaudir de la seva passió per aquests animals.

Ell ens explica amb orgull la història que amaga Sultan, un dels seus tres cavalls. De fet en Joan li va salvar la vida rescatant-lo de l'escorxador hores abans de ser sacrificat per fer-ne hamburgueses. -"I aquí teniu el meu company de feina: feliç! Ara som un gran equip"- ens diu somrient.

En Joan conserva una visió romàntica de l'agricultura tot i que reconeix que la que ell fa més aviat li proporciona més despeses que no pas guanys. Però està segur que és molt més sostenible, natural i de proximitat. -"Un tractor fa soroll i embruta. Els cavalls em fan companyia i m'ajuden a conrear la terra com s'ha fet des de segles passats. Si suem, suem tots dos. Si descansem, descansem, també, tots dos"

En Joan és una persona culta i intel·ligent a qui agrada viatjar, conèixer realitats diferents i implicar-se en tota mena de projectes vinculats amb la promoció de l'agricultura a Gavà. En aquest sentit sempre l’ha mogut la curiositat per esbrinar detalls del conreu de l'espàrrec a altres indrets: El Ejido, Navarra, Granada, etc. per importar els coneixements a la seva ciutat.

De fet a la nostra conversa es va afegir el president de la Cooperativa Agrària de Gavà, Josep Pañella, i ens va comentar que enguany, gràcies a la subvenció de l'Ajuntament, han pogut comprar 20.000 garres de les varietats holandeses Grolim i Herkolim. Aquest fet facilitarà que en dos o tres anys, es pugui ampliar la producció de l'espàrrec al municipi per atendre així la tendència creixent de la demanda els darrers anys.

Enguany la Fira de l'Espàrrec de Gavà celebrarà la seva 85a edició i en Joan allí hi serà, puntualment, com cada any. Per ajudar la Cooperativa en tot allò que faci falta.

En Joan un any més celebrarà i gaudirà amb els seus companys de camp de la visió de les tradicionals paneres artístiques que tant agraden generació rere generació de gavanencs i forasters amants d'aquesta arrelada Fira tradicional gavanenca i única a Catalunya.


Més noticies